Generaal importeur Nederland Logo Internorm

Alles over het onderhoud

Als u rekening houdt met de volgende reinigings-, verzorgings- en onderhoudsrichtlijnen, zult u veel vreugde hebben van uw Internorm-producten.

Om een schone oppervlakte, goedlopend beslag en goed sluitende dichtingen te behouden let u dan s.v.p. op de volgende onderhoudstips:

 • Gebruikt u voor de reiniging de speciale Internorm-onderhoudsproducten, die u kunt krijgen of bestellen via uw Internorm vakhandelaar. Let u er a.u.b. op dat middelen met een onbekende samenstelling vaak een lange termijn schade veroorzaken kunnen;
 • Externe bouwonderdelen zijn niet alleen onderhevig aan weersinvloeden, maar ook aan een versterkte invloed door rook, industriegassen en agressief rondvliegend fijnstof. Afzettingen van deze stoffen kunnen in verbinding met regen- en dooiwater de oppervlakken beïnvloeden en het aanzien van het oppervlak veranderen;
 • Externe delen moeten daarom gereinigd worden (minstens 2 x per jaar of afhankelijk van de vervuilingsgraad vaker), om een mogelijk vastzetten van vuil te voorkomen;
 • Des te sneller de vervuilingen van het oppervlak worden verwijderd, des te eenvoudiger is het reinigen;
 • Houdt u rekening met de aanvullende richtlijnen in uw garantie-, verzorging- en onderhoudsboekje en de veiligheids- en gebruiksaanwijzingen op de diverse onderhouds- en reinigingsproducten.

Vervuilde glasoppervlakken moeten vochtig met water, spons, zeem etc. gereinigd worden. Aan het water kunnen gebruikelijke glasreinigers zonder schurende bestandsdelen toegevoegd worden.

Aansluitend moet het glasoppervlak vochtig na gereinigd worden met water.

Er mogen geen metalen voorwerpen (bijv. scheermesjes, staalwol e.d.) gebruikt worden!

Voor de reiniging van het glasoppervlak mogen geen alkalische washandjes, zuren of fluoride houdende reinigingsmiddelen gebruikt worden.

Om de ongestoorde werking van de bewegende beslag onderdelen voor de lange termijn te behouden, moeten deze eenmaal per jaar geolied worden.

De bewegende delen blijven hierdoor soepel lopen en voor de lange termijn goed functionerend.

 • Beslag–fit (200 ml)
  De bewegende beslag onderdelen worden met het beslag-fit gesmeerd. Eenvoudig en gericht gebruik op grond van de sproeiknop met capillair buisje.
 • Beslag olie (20 ml)
  De zichtbare beslag onderdelen worden met het beslag olie kort besproeit. Slechts 1 of 2 x op de sproeiknop drukken.

De verschillende dichtingen moeten minstens eenmaal per jaar voor een juiste functionering gereinigd en ingevet worden.

 • Onderhoudsmiddel voor dichtingen (50 ml)
  Het onderhoudsmiddel wordt op een goed zuigende doek aangebracht, en hiermee worden de dichtingen ingevet. Het onderhoudsmiddel handhaaft de soepelheid van de dichtingen en verhindert daarmee een voortijdig bros worden van de dichtingen.

Voor het gebruik van speciale reinigers of conserveringsmiddelen moet de aanwezige vervuiling door een voorreiniging verwijderd worden.

Gebruikt u daarvoor alleen zuiver water, indien nodig met geringe toevoeging van een neutraal reinigingsmiddel (uitsluitend pH-neutrale reinigingsmiddelen met pH-waarde tussen 5 – 8) bijvoorbeeld afwasmiddel in een gebruikelijke verdunning.

Deze reinigingsmiddelen mogen maximaal 25°C zijn. A.u.b. geen stoomstraal apparaten gebruiken!

 • Intensief-reiniger
  en conserveringsmiddel voor kunststof hard, wit (500 ml)

Deze reiniger verwijderd hardnekkige vervuilingen op wit kunststof oppervlakken.

Industrie- en autogassen als ook afzettingen van olie gestookte verwarmingen en algemene huishoudelijke vervuilingen laten zich grondig en snel verwijderen. Deze reinigingsmiddelen zijn huidvriendelijk, antibacterieel, antistatisch, niet brandbaar, biologisch afbreekbaar en daarmee milieuvriendelijk.

 • Decor-reiniger
  en conserveringsmiddel voor met folie beklede kunststof profielen (500 ml)

Deze reiniger verwijderd hardnekkige vervuilingen op met folie beklede kunststof-oppervlakken.

De reiniging van de oppervlakken mag niet onder direct zonlicht (zonstraling) gebeuren. De oppervlak temperatuur mag maximaal 25°C zijn. Voor de reiniging zijn daarvoor geschikte doeken te gebruiken, die de oppervlakten niet bekrassen. Men mag niet te sterk wrijven.

Voor het gebruik van speciale reinigers of conserveringsmiddelen dient men de aanwezige vervuiling door een voorreiniging te verwijderen. Gebruikt u daarvoor alleen zuiver water, indien nodig met geringe toevoeging van een neutraal reinigingsmiddel (uitsluitend pH-neutrale reinigingsmiddelen met pH-waarde tussen 5 – 8) bijvoorbeeld afwasmiddel in een gebruikelijke verdunning. Deze reinigingsmiddelen mogen maximaal 25°C zijn. A.u.b. geen stoomstraal apparaten gebruiken.

 • Powder-polish
  Reiniger en conserveringsmiddel voor gladde gepoedercoate aluminium oppervlakken (500 ml)

De Powder-polish is voor de basisreiniging van nieuw ingebouwde poedercoat gelakte vlakken en voor licht vervuilde gepoedercoate aluminium delen geschikt.

Het conserveringsmiddel dient ervoor om op het oppervlak een filmlaag met tijdelijke werking tegen het vastzetten van vuil en met een waterafstotende werking aan te brengen. Dit conserveringsmiddel verbetert ook het aanzien van het oppervlak.

Deze conservering (filmlaag) moet van tijd tot tijd vernieuwd worden.

Het onderhoudsmiddel voor gepoedercoate aluminium oppervlakken is ook voor nat gelakte oppervlakken (bijvoorbeeld gelakte deurvullingen) geschikt.

Voor oppervlakken met een fijnstructuur coating (HF en HFM) wordt de toepassing van deze reiniger / conserveringsmiddel niet aanbevolen, omdat polijstresten in het onregelmatige oppervlak achterblijven kunnen. Omdat deze oppervlakken in hoog weersbestendige poedercoating zijn uitgevoerd, is de reiniging met zuiver water met afwasmiddel toevoeging voldoende.

 • Eloxal-polish
  Reiniger en conserveringsmiddel voor geanodiseerde aluminium oppervlakken (500 ml)

De Eloxal-Polish is voor de basisreiniging van nieuw ingebouwde geanodiseerde vlakken en voor licht vervuilde geanodiseerde aluminium delen geschikt.

Het conserveringsmiddel dient ervoor om op het oppervlak een filmlaag met tijdelijke werking tegen het vastzetten van vuil en met een waterafstotende werking aan te brengen. Dit conserveringsmiddel verbetert ook het aanzien van het oppervlak.

Deze conservering (filmlaag) moet van tijd tot tijd vernieuwd worden.

Voor de reiniging van hout oppervlakken in het binnen bereik gebruikt u het beste milde reinigingsmiddelen zoals verdund afwasmiddel of zeepsop.

Omdat de hout oppervlakken in het binnen bereik niet onderhevig zijn aan weersinvloeden en niet aan slijtage door regen en zonlicht onderhevig zijn, is een verfbeurt niet nodig.

Vermijd u schurende, etsende en oplossingsmiddel houdende reinigingsmiddelen. Gebruikt u uitsluitend zachte poetsdoeken, om het lakoppervlak niet te bekrassen.

Kozijn reinigingsmiddelen bevatten geringe sporen van alcohol en salmiak. Deze middelen zijn goed geschikt voor het reinigen van glasoppervlakken als ook voor de reiniging van houten kozijnprofielen.

Droogt u de houten profielen na de reiniging met een droge, zachte doek zuiver af, omdat een te lang inwerken van alcohol de gelakte oppervlakken week maken kan.

Alles over de garantie

 • Op weerechtheid tegen onnatuurlijke kleurveranderingen en tegen scheurvorming van oppervlakken van witte venster- en deurprofielen van kunsstof, met uitzondering van versteknaden;
 • Op weerechtheid tegen onnatuurlijke kleurveranderingen en tegen scheurvorming van oppervlakken aan de binnenzijde van foliegecoate venster- en deurprofielen van kunststof, met uitzondering van versteknaden;
 • Op weerechtheid tegen onnatuurlijke kleurveranderingen en tegen scheurvoming van oppervlakken van geanodiseerde of gepoedercoate venster- en deurprofielen van aluminium;
 • Tegen beslaan tussen de ruiten bij isolatieglas;
 • Op de functionaliteit van de samengestelde materialen van hout thermoschuim en aluminium profielen in alle Internorm houten/ aluminium venstersystemen met inachtneming van de Internorm installatie- en onderhoudsrichtlijnen;
 • Op de functionaliteit van de verlijming en afdichting van isolatieglasruiten met de vensterprofielen bij alle Internorm hout/aluminium venstersystemen met inachtneming van de Internorm montage- en onderhoudsrichtlijnen;
 • Op de verlijming van raamstijlen.

 • Bij PVD-gecoate huisdeurhandgrepen tegen corrosie, wanneer er geen sprake is van mechanische beschadigingen;
 • Op weerechtheid tegen onnatuurlijke kleurveranderingen en tegen scheurvorming van oppervlakken van deurpanelen. Voor veranderingen in het uiterlijk van oppervlakken als gevolg van vervuiling wordt geen garantie gegeven.

 • Op weerechtheid tegen onnatuurlijke kleurveranderingen en tegen scheurvorming van oppervlakken van rolluiken van kunststof;
 • Op weerechtheid tegen onnatuurlijke kleurveranderingen en tegen scheurvorming van oppervlakken van geanodiseerde of gepoedercoate rolluiken- en jaloezieprofielen van aluminium;
 • Op de functionaliteit van venster- en deurbeslag met inachtneming van de Internorm montage- en onderhoudsrichtlijnen.

Verder geeft Internorm de garantie dat Internorm producten herhaaldelijk door onze vakmensen zodanig kunnen worden gerepareerd (originele onderdelen niet verplicht), dat de volledige functionaliteit voor een periode van 30 jaar gewaarborgd is of behouden blijft.

Dit echter onder de voorwaarde dat de kozijnconstructie (= kozijn en vleugel) niet beschadigd is.

Deze termijn van 30 jaar begint op de productiedatum.

Uitgezonderd zijn elektronische bouwdelen. De prestaties die noodzakelijk zijn voor het behoud van de functionaliteit, de benodigde materialen, arbeidstijd etc. zullen in rekening worden gebracht op basis van de geldende tarieven.

Volledige handleiding

De volledige tekst van de garantiebepalingen, de precieze voorwaarden en wat u in het geval van garantie moet doen, kunt u vinden in de handleiding van Internorm voor verzorging, onderhoud en garantie.

Ook vindt u hier een uitgebreiderere instructie van alle onderhoudswerkzaamheden.

U krijgt dit boekje bij de levering van uw Internorm producten. Deze handleiding is ook voor u als PDF beschikbaar.

Volledige handleiding bekijken