Generaal importeur Nederland Logo Internorm

Het principe van de thermoskan

De schil van het Passiefhuis werkt volgens het principe van een thermoskan. Hoogwaardige isolatie, kierdichte constructiedelen en aansluitingen, minimale warmtebruggen en een compacte vorm zorgen voor een extreem beperkt warmteverlies via de constructie.

Passiefhuizen kunnen zowel worden gebouwd met traditionele als met moderne bouwmaterialen, van strobalen tot prefab sandwich-panelen. Het Passiefhuisconcept laat de keuzes op de weg naar energie-efficiëntie geheel over aan de ontwerpende partijen en de voorkeur van de opdrachtgevers.

Comfortventilatie is het hart van een passiefhuis. De luchtverversing staat bij een goed uitgevoerde comfortventilatie optimaal afgestemd op het gebouw en zijn bewoners en zorgt voor een bovengemiddelde binnenluchtkwaliteit. In woonomgevingen met een hoge fijnstofbelasting is comfortventilatie dé oplossing voor gezonde binnenlucht, vooral voor mensen met ademhalingsaandoeningen.

In de winter brengt de warmtewisselaar de warmte uit de uitgaande lucht over op de verse lucht, daardoor blijft een groot deel van deze warmte behouden voor het gebouw en heeft de verse lucht ook in de winter een aangename temperatuur.

Ontdek het Passiefhuiscentrum

Een typische
Passiefhuis-uitvinding

Het compacttoestel is een typische Passiefhuis-uitvinding: alle installatietechnische functies zijn bijeengebracht op koelkastformaat. Een warmtepomp gebruikt de afgevoerde ventilatielucht als warmtebron voor warmwater en verwarming.

De uitvinders van het Passiefhuisprincipe, Bo Adamson en Wolfgang Feist ontdekten dat een zeer goed geïsoleerd gebouw volstaat zonder conventionele verwarming: een gebouw met een warmtevraag van maximaal 15kWh/m2a oftewel een maximale energielast van 10 W/m2 (= Passiefhuisnorm) kan worden verwarmd via de op temperatuur gebrachte ventilatielucht.

Anders dan bij een conventionele luchtverwarming wordt de lucht daarbij niet warmer dan 55°C (gaat niet schroeien) en blijft de hoeveelheid opgewarmde lucht beperkt tot de werkelijk benodigde ventilatielucht. Resultaat is een zeer comfortabele, gezonde verwarmingsmethode waarbij gebruik kan worden gemaakt van het distributienet voor ventilatie. Dit spaart materiaal, ruimte en kosten voor een aparte verwarmingsinstallatie.

Een ander belangrijk ontwerpcriterium voor passiefhuizen is een comfortabele binnentemperatuur in de zomer. Een goed ontworpen passiefhuis volstaat met eenvoudige -passieve – technieken zoals uitkoeling door nachtventilatie en schaduw door zonneschermen.

Vergiet of passiefhuis bouwmethode?

Vele woningen in Nederland zijn zo open als een vergiet. Er zijn kieren en naden rondom de ramen en langs de randen van het dak en de vloeren. Om het in onze winderige winters dan toch nog enigszins behaaglijk te hebben zetten we de thermostaat van onze meestal gasgestookte CV-ketels gewoon hoger. Met rook en overdruk kan zichtbaar worden gemaakt in hoeverre op deze wijze warme lucht letterlijk wegvliegt. Zodra men zich bewust is dat de rook staat voor geld en voor fossiel brandstofgebruik komt het besef dat het anders moet.

En gelukkig het kan anders! In Zwitserland, Oostenrijk, Zweden en ook Duitsland zijn al zeer vele woningen met behulp van een bouwmethode gemaakt die passivhaus heet. In het Nederlands heet het de passiefhuis bouwmethode.

Door een goede oriëntatie maken passiefhuizen optimaal gebruik van de zon. Daarnaast worden alle kieren en naden gedicht zodat er geen warmte vervliegt. Een goede isolatie van wanden en kozijnen en een goede ventilatie met warmte terugwinning zorgen ervoor dat deze woningen een gezond binnenklimaat hebben en zeer comfortabel zijn naast extreem energiezuinig. Een CV is dan niet meer nodig. Het spreekt voor zich dat iedere vormgeving mogelijk is. En natuurlijk kan men ook gewoon ramen open zetten.

Bekijk onze Passiefhuis producten

 

Laat u inspireren

Wilt u een bezoek brengen aan het Passiefhuiscentrum en advies krijgen omtrent passief bouwen? Wilt u onze exclusieve producten met eigen ogen ervaren?

Maak dan een afspraak bij ons in de showroom en laat u inspireren!

Voor eventuele vragen zijn wij ook telefonisch voor u bereikbaar onder 0493-318561 of stuur ons een mailtje.

Afspraak maken  Kom in contact

 

Showroom Pladeko