Home » Projecten » Nieuwbouw » Nieuwbouwwoning Speehuis

Nieuwbouwwoning Speehuis.

Kozijnen HF 410

Architect: SPEE architecten / Fotograaf: Ossip van Duivenbode

Introductie
SPEEHUIS is niet alleen uniek in zijn verschijningsvorm en ligging, maar bovenal zeer duurzaam en gezond. Naast energieneutraal bouwen is er ook gebruik gemaakt van circulaire en biobased materialen.

Context
De woning is gebouwd in een bosrijke omgeving grenzend aan een ven. Door de woning op te tillen en rondom te voorzien van veranda’s, stap je vanaf de woning zo de natuur in. Door de tuin terug te geven aan de natuur en begrenzingen weg te laten, loopt het perceel door in het bos, wat mooie vergezichten oplevert. De gevel en het hellend dak zijn afgewerkt met onbehandelde bamboe-composiet latten en gaan door hun natuurlijke uitstraling helemaal op in het groen.

Het ontwerp
De vorm, het formaat en de indeling van de woning zijn afgestemd op de samenstelling van het gezin met drie kinderen, met grenzend aan de woning het kantoor van SPEE architecten. De veranda’s en luifels zijn de verbindende elementen in de vormgeving van het gebouw, die kantoor, woning en buitenruimte op elkaar aan laten sluiten, waardoor woning en kantoor één geheel vormen. Alle slaapkamers zijn voorzien van dakkapellen als integraal onderdeel van het hellend dak en de gevels. Dit maakt de slaapkamers extra royaal. De  variërende verdiepingshoogtes en grote puien verbijzonderen de ruimtes en geven alzijdig uitzicht op het groen en ven. De detaillering van de woning is zeer zorgvuldig uitgewerkt, waarbij goten en lekdorpels zijn weggewerkt en alle latten van dak en gevel naadloos in elkaar doorlopen. Door de ruimtelijke opzet, de compositie van grote puien, de veranda’s, de luifels en het duurzaam materiaalgebruik ontstaat er een uniek en eigentijds woon- werkgebouw dat één wordt met de natuur.

Duurzaam & gezond materiaalgebruik
De woning is gemaakt van circulaire en biobased materialen, die demontabel en aanpasbaar zijn. Zo zijn de gevel en het hellend dak gemaakt van onbehandelde biobased bamboe-composiet latten die blind gemonteerd zijn op een demontabel kliksysteem. Tijdens het productieproces van bamboe-composiet, waarbij bamboevezels en hars onder hoge temperatuur worden samengeperst, karamelliseert het suiker van de bamboe, waardoor het niet meer rot en onbehandeld toegepast kan worden. Het gehele casco inclusief de trappen, binnendeuren, bureau’s en kasten is opgebouwd uit massief houtbouw (CLT), waardoor de woning een warme sfeer krijgt. Het geprefabriceerde houten casco, met daarin opgenomen alle sparingen voor installaties, is in één week gebouwd. Door de UV-werende coating ontstaat er geen verkleuring, waardoor het hout mooi licht van kleur blijft. Het massief houten bouwsysteem is geheel demontabel, aanpasbaar, recyclebaar, 30% lichter dan beton en net als de gevel gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.

Door te bouwen in massief hout (CLT) wordt er ook nog eens veel C02 opgeslagen (i.p.v. geproduceerd zoals bij beton) en ontstaat er een gezond en comfortabeler binnenklimaat.

In het SPEEHUIS is 150m3 vuren hout toegepast, waardoor er 93.388 kg CO2 wordt opgeslagen in het gebouw.  Dat slaat gelijk aan het jaarlijkse elektraverbruik van 103 huishoudens in een jaar tijd of de uitstoot van 784.773 kilometer aan uitlaatgassen van een middenklasse auto. De Europese bossen slaan deze hoeveelheid CO2 op in 6 seconden.

Al het toegepaste hout in het SPEEHUIS is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.

Hetzelfde gebouw gebouwd in beton zou 46.694 kg CO2 produceren. De totale CO2 reductie door te bouwen in massief hout in plaats van beton is daardoor 93.388 kg + 46.694 kg = 140.082 kg CO2.

Door toepassing van 9m3 bamboe-composiet als gevelmateriaal wordt er nog eens 15.736kg CO2 extra opgeslagen.

Duurzaamheid: Energieneutraal
De woning is ontworpen volgens de ‘trias energetica’. Dit betekent dat de woning onder andere zeer goed geïsoleerd is, voorzien is van passiefhuis puien met tripple-glas, isolerende stelkozijnen, energiezuinige installaties en kierdichting. Het massief houten casco draagt hierin bij aan de isolatiewaarden en veroorzaakt geen koudebruggen. Hierdoor wordt het warmte-transmissieverlies geminimaliseerd waardoor de energiebehoefte enorm wordt gereduceerd. De benodigde energie voor verwarming, warmtapwater en elektriciteit wordt met natuurlijke bronnen opgewekt door een warmtepomp en PV-panelen op het platte dak. Doordat de vloerverwarming is aangesloten op de warmtepomp fungeert de vloerverwarming in de zomer tevens als (gratis) koeling, waarvoor geen aanvullende energie nodig is. De uitkragende luifels geven de veranda’s beschutting en zorgen dat de warmte van direct zonlicht in de zomer grotendeels buiten wordt gehouden.

Door op deze wijze te ontwerpen bouw je voor de toekomst en is architectuur meer dan een ruimtelijke ervaring, aldus SPEE architecten. People-Planet-Profit.

www.speearchitecten.nl